Блог

Як облаштувати приямок для підвального вікна

nazar 4 Липня 0 Comments

Коли починається робота над проектуванням будинку, не важливо якого, чи то будуть проекти котеджів, проекти приватних будинків, чи багатоквартирного будинку, досить велику увагу варто приділити влаштуванню такого приміщення, як підвал. І в залежності від обраної ділянки для будівництва, дані приміщення можуть бути розташовані на різній глибині, що зумовлює деякі нюанси у влаштуванні підвальних вікон. Адже підвальне вікно може знаходитися вище рівня ґрунту, на одній лінії з ним, або нижче рівня лінії ґрунту. В останньому випадку навколо такого вікна облаштовують приямок.

Що таке приямок?

Приямок – це необхідний елемент будинку у тому випадку, коли підвал знаходиться на дуже низькому рівні. Тоді нижня частина таких віконних отворів розташовуються нижче рівня землі. Це дає змогу надати доступ денному світлу в підвальні приміщення. Такий приямок повинен бути захищений. Для цього використовують навіси і елементи огорожі, згідно проекту.

Основна мета приямку.

Основна мета приямку полягає в обмеженні простору перед вікном. Його габаритні розміри залежать від площі віконного отвору підвальних приміщень. Якщо вікно практично повністю заглиблене, то потрібно керуватися основним правилом: площа дна приямку повинна дорівнювати площі вікна.

Правила влаштування приямку.

Найчастіше влаштовують приямки правильної прямокутної форми. Довга сторона паралельна стінам будинку і в 1,5 рази ширша віконного отвору. Коротка сторона – довжиною не більше 1 м. Відмітка дна приямка повинна бути на 15-20 см глибше від низу віконного отвору. Також варто передбачити в приямку злив для відводу дощових і талих вод.

Відвід вод із дна приямку.

Найпростіше відвести воду із дна приямку, якщо він стоїть на водопроникному ґрунті. У цьому випадку досить під дном приямку (де буде вмонтована водостічна решітка чи трап) влаштувати фрагмент дренажної перфорованої труби довжиною приблизно 1м. Цю перфоровану трубу потрібно обсипати гравієм, щоб частки ґрунту не забили перфорацію.

Якщо будівля розміщена на слабофільтруючому ґрунті та навколо цоколю виконано кільцевий дренаж, тоді варто підключити трап приямку до дренажної системи.

Облаштування приямків найкраще одразу вносити у конструктивні рішення які будуть закріплені у проекти приватних будинків, що значно скоротить витрати часу та коштів під час самого будівництва, дозволить виконати даний вузол більш якісно та надійно.

Leave A Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *