Блог

Варіанти облицювання цоколя будинку

nazar 2 Липня 0 Comments

Цоколь зазвичай відрізняється від решти оздоблення стіни та виконує свою естетичну функцію. Як і решта елементів опорядження фасадів будинку він є проектованим, відповідно, його зовнішній вигляд має бути обумовлений вже на етапі «проект будинків».

Основні завдання цоколя у будинку.

Цоколь проектованого будинку, необхідно виконати із матеріалів, яким не страшні бруд та механічні ушкодження. Слід врахувати, що для важкого типу матеріалу облицювання потрібна відповідна конструкція, яка має бути закладена у проекти будинків ще на їх «паперовій стадії».

Облицювання цоколю також виконує практичну задачу, оскільки нижня частина огороджувальної стіни повинна бути стійкою до механічних пошкоджень, температурних коливань та забруднення. По ґрунту стікає вода, від мощення відскакують краплини дощу, рештки вологи, які залишаються на стінах можуть спричинити замокання конструкції. В зимовий період вода, яка проникла в щілини та вглиб конструкції – кристалізується , що спричиняє руйнування конструкції.

Правила опорядження цоколя.

Важкий матеріал облицювання повинен не тільки міцно кріпитися до стіни, а й мати надійну опору та хорошу конструкцію.

Проекти будинків із одно- і двошаровими стінами, дозволяють висувати цоколь із масивного матеріалу за зовнішню площину стіни, відповідно він буде товстіший від стіни, яка над землею. При прийнятті такого рішення необхідно виконати завершальний профіль, щоб він захищав обштукатурену стіну від бризок дощу і забруднення та не давав замокати цоколю від води, яка може стікати по стіні.

Варіанти облицювання цоколю.
Тиньк. Цоколі із покриттям тонкошаровою штукатуркою досить поширені на даний час. Це естетичний матеріал, при додаванні мінеральних домішок чи кам’яної крихти, хоча не стійкий до механічних ушкоджень.
Тераццо – оздоблювальний мозаїчний шар. Гарний результат отримаєте при застосуванні крихти, шматочків мармуру чи то навіть скла та цементу.
Плитка – хороше рішення при утепленні цоколя, її можна приклеїти безпосередньо до ЕППС використовуючи монтажну сітку. Також плитку можна кріпити, використовуючи еластичне покриття в декілька міліметрів із клеючої ізоляційної маси (рідкої плівки), яка одночасно служить вертикальною гідроізоляцією стіни.
Цегла чи камінь. Привабливо та довговічною. Монтаж каменю проводиться аналогічно до монтажу плитки на цоколь.
Сучасним рішенням облицювання цоколя є монтаж облицювальної плитки на каркасній основі (по типу навісних вент фасадів).
Кам’яний цоколь може бути запроектований як додатковий захист тришарової конструкції стіни. Облицювальний камінь прикріплюється чи приклеюють до третього шару (повнотілої цегли, блоків). Таке рішення дороге, складніше у виконанні, проте цоколь нагадуватиме історичні деталі стін. Що дасть змогу надати цоколю традиційного вигляду, із видимими швами між облицюванням.

Важливо.

Для того, аби будинок у кінцевому результаті, мав не тільки привабливий зовнішній вигляд, а і відповідав усім належним технічним умовам, щоб за короткий час певні його елементи, які найбільше потерпають від впливу агресивного зовнішнього середовища, зокрема цоколь будинку, не почали руйнуватися, втрачати свої властивості та зовнішній вигляд, краще більш ретельно проробити усі архітектурні та технічні, конструктивні рішенні на стадії, що називається проект будинків.

Leave A Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *