Блог

Дренаж ступінчастих фундаментів

nazar 29 Червня 0 Comments

Проектування будинків – це комплекс засобів, які покликані передбачити та врахувати усі можливі архітектурні та конструктивні рішення об’єкту будівництва.
Ступінчасті фундаменти – фундаменти виконані із пониження висотних відміток їх підошов (напр., влаштування підвалу). Як всі фундаменти вони піддаються впливу ґрунтових вод. Тому повздовж них рекомендовано влаштувати пристінний дренаж.
Дренаж ступінчастого фундаменту виконують згідно попередніх розрахунків, де враховані гідрогеологічні умови місцевості та геометрія будівлі, які є невід’ємними вихідними даними на стадії роботи проекти будинків. Якщо проектована будівля споруджується на схилі (чи біля нього), тоді для відведення атмосферних та ґрунтових вод, варто виконати пристінний дренаж. Вода що стікає – накопичується біля фундаментних стін, може призвести до намокання конструкцій та накопичення вод під будівлею. В наслідок цього вона вимиватиме ґрунт під та біля будівлі, змінюючи його властивості, що може спричинити до осадки ґрунтів. Запобігти цьому можна влаштувавши дренажну систему, яка збиратиме воду і відводитиме її за межі проектованої будівлі в колектор. Зазвичай дренажну систему монтують до зворотної засипки фундаментів.
З рядом проблем можна зіткнутися при проектуванні дренажу для великих забудов, оскільки деякі секції труб повинні проходити під будівлею. Такі рішення обмежують кількість колодязів та ускладнюють їх прочистку і експлуатації дренажної системи в цілому. Місця проходження дрен під фундаментами влаштовують в спеціальних муфтах. Проектування будинків обов’язково повинно включати у себе усі нюанси, що пов’язані із дренажними системами фундаментів.
Також варто пам’ятати про воду, що збирається з покрівлі. Вона не повинна безпосередньо просочуватися чи попадати в ґрунт біля стін будівлі, але її не можна відводити у дренажну систему. Найкраще влаштувати для дощових вод, що збираються із покрівлі, відокремлену систему водовідведення.
Увага! Інколи дренаж буває необхідним, та не завжди достатнім. Інколи необхідно закласти в проекти будинків додаткові засоби захисту від ґрунтових вод. Їх вибір залежить від гідрогеологічних умов місцевості та проектних рішень по будівлі.

Leave A Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *