Блог

Кільцевий дренаж фундаменту: влаштування дренажу

nazar 1 Липня 0 Comments

Проекти будівель є не тільки заходами щодо створення загального об’єму споруди, проробляння поверхових планів, а ще і облаштування різного виду комунікацій, відведення стоків, улаштування дренажних систем.

Кільцевий дренаж – хороше рішення, яке дозволить позбутися проблеми потрапляння ґрунтових та атмосферних опадів в середину ґрунту поруч із фундаментом будівлі, які далі чинитимуть на фундаменти пагубну дію. Також ґрунтові води проникають у підвали, що не найкращим чином вливає на стан будівлі. Найчастіше дана проблема виникає під час весняних паводків.

Кільцевий дренаж – складна мережа із перфорованих труб, укладених по периметру фундаментів будівлі. Виконання дренажу рекомендовано, якщо будівля проектується на схилі гори чи пагорбу.

Проекти будинків та коли необхідно виконувати дренаж території.

Дренаж території зазвичай влаштовують під час будівництва. Тобто, у ідеалі, має бути закладений на стадії проектування будинків. Проте необхідність у цьому може виникнути і після завершення будівельних робіт, коли у підвалах стрімко з’являється вода. Досить часто із проблемою високих ґрунтових вод стикаються власники будівель, які розташовані на схилах. Вода, яка стрімко стікає по схилі, затримується біля фундаментних стін і спричиняє їх замокання, і в гірших випадках приводить до підмивання ґрунтів, і як наслідок – сповзання фундаментів будівлі та її руйнування.

Інколи, потреба дренажу може виникнути у випадку, коли будинок (в якому відсутній підвальний чи цокольний поверх) зведений на рівнинній території. Причиною цього може бути високий рівень ґрунтових вод або водонепроникний глинистий шар ґрунтів місцевості.

Перед прийняттям рішення про виконання дренажу, слід вивчити гідрогеологічні умови ділянки, рівень залягання ґрунтових вод, тощо. Необхідність влаштування дренажу території може бути продиктована 2-ма факторами:

• Перший фактор – рівень залягання ґрунтових вод.

• Другий – тип та їх глибина залягання. З приводу такого питання радимо самостійно не приймати рішення, а звернутись до спеціалістів.

Поділ ґрунтів та їх взаємодія із дренажними системами.

Ґрунти діляться на водопроникні і водо непроникні. До водопроникних ґрунтів належать різні види піску і гравію. Наявність їх на ділянці можна визначити наступним методом. Коли після щедрих опадів на прибудинковій території не збираються калюжі – на ньому залягають водопроникні ґрунти, які активно пропускають дощову та талу воду в товщину грунту. Водонепроникними є глинясті і мулисті ґрунти. Виявляють їх у випадку негативних результатів спостережень – це поява калюж на ділянці чи інші способами.

Правила влаштування кільцевого дренажу.

Дренажні труби слід вкладати дуже ретельно із дотриманням всіх норм та правил.

Для оптимального стоку ґрунтових вод у колекторний колодязь необхідно забезпечити поздовжній ухил дренів. У водонепроникних глинистих ґрунтах дренажні труби вимагається вкладати із ухилом 2 мм на 1 м/п, у водопроникних – із ухилом 3 мм на 1 м/п (згідно ДБН В.1.1-25-2009). На практиці, заради забезпечення оптимального стоку атмосферних вод виконують ухил труб 5-10 мм на 1 м/п.

Місце розташування дренажу також відіграє велике значення. Щоб підвальні приміщення були сухі, дрени необхідно вкласти на відстані 1 м від будинку, і також виконати ряд вимог по рівню укладання дренажних труб. У водопроникних ґрунтах їх слід закладати на глибину до 1 м, а в слабоводопроникних – на глибину до 2 м.

Leave A Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *