Блог

Нові правила обліку тепла і води згідно з новим законом

nazar 1 Липня 0 Comments

Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» передбачає використання показань як загальнобудинкових, так і квартирних лічильників. Про це повідомив Урядовий портал у Facebook. Після набуття 2 серпня чинності закону, який передбачає встановлення лічильників у багатоквартирних будинках, з’явилось багато міфів, один із головних – про те, що закон начебто дозволяє ігнорувати показання індивідуальних (квартирних) лічильників. Наголошується, що закон виділяє два види вузлів обліку теплової енергії, холодної і гарячої води: вузол комерційного обліку (загальнобудинковий) і вузли розподільного обліку (квартирні).

«Вузол комерційного обліку слугує для вимірювання обсягу всієї теплової енергії та води, спожитої у будівлі. Тобто, саме за показаннями його приладів обліку визначатиметься, скільки всього теплової енергії чи води спожили всі споживачі в будівлі. Цей обсяг необхідно «розподілити» між споживачами в будинку – тобто, визначити, хто скільки послуг спожив і скільки повинен за них заплатити. Саме для цього і використовуватимуться квартирні лічильники», – сказано у повідомленні

В уряді підкреслили, що закон і надалі передбачає використання квартирних лічильників при розрахунках за комунальні послуги, та пояснили принцип розподілу.

«Закон передбачає такий базовий принцип розподілу: обсяг, визначений за допомогою загальнобудинкового вузла, буде розподілятися між споживачами пропорційно показань квартирних лічильників. Завдяки такому підходу знімається проблема «різниці в показаннях» (різниця між сумою показань квартирних лічильників і показаннями будинкового внаслідок різного класу точності), а також проблема втрат внаслідок витоків води з внутрішньобудинкових мереж через їх незадовільний стан», – сказано у повідомленні.

Тож тепер оператори зовнішніх інженерних мереж зобов’язані встановити лічильники там, де їх поки що немає. Лічильники тепла мають встановити протягом року. Рік часу мають оператори для встановлення лічильників води для нежитлових будівель, для житлових будівель – цей термін складає 2 роки.

“Якщо оператор цього не зробить, на нього, а не на споживача, накладатимуться штрафні санкції. При цьому, у споживача залишається право самостійно купити лічильники. Але люди за це платити не зобов’язані”, – пояснив Гройсман.

Leave A Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *