Блог

Проекти будинків – процес творення оселі

nazar 9 Липня 0 Comments

Проектування будинків, насправді, це не тільки та і не стільки суха технічна праця. Бо архітектура – це процес творчості, творення, створювання нового у, здавалося би, таких звичних формах: загальний об’єм будівлі, окремі елементи конструкцій, опорядження фасадів, лінії даху, вікна, балкони та балюстради – все це є процесом творення особливої «істоти» на ім’я оселя.

Проекти будинків – основні напрямки.

Якщо розглядати проекти будинків у контексті сучасного проектування, усі його види поділяються на групи за складністю проектованих об’єктів.

Основні напрями проектування:

  • Проектування Житлових будівель.
  • Проектування Громадських будівель.
  • Проектування Промислових будівель та споруд.
  • Проектування лінійних об’єктів інженерної інфраструктури.
  • та інші

У свою чергу, кожна з груп поділяється на підгрупи. Так проектування будівель включає у себе проекти будинків житлового комплексу та промислових споруд.

А проектування приватних будинків (дач, котеджів) розгалужується на різні види будівель згідно побажань інвестора:

  • проекти дачних будинків;
  • проекти будинків з мансардою;
  • проекти будинків з гаражем;
  • проекти одноповерхових будинків;
  • проекти дерев’яних будинків;
  • проекти двоповерхових будинків.

Даний перепис можна продовжувати доволі довго різноманітними видами проектів. Вибір певної категорії залежатиме від багатьох факторів, з яких і складається увесь комплекс заходів під назвою проектування будинків.

Основні кроки проектування будинків.

Увесь процес, що називається проектування будинків, можна поділити на певні етапи-кроки, від правильності та якості розробки яких залежатиме увесь процес будівництва, від закладання фундаменту і до оздоблення будівлі.

При виконанні таких робіт, як проектування будинків та проектування котеджів, найпершим кроком є обрання та дослідження ділянки під забудову. Такі дії називають попереднім проектуванням.

Після отримання та детального вивчення отриманих даних, починається робота над ескізним проектом майбутньої будівлі. Саме на початковому етапі проектування визначаються основні технічні завдання (ТЗ) та проводиться підрахунок вартості робіт по проектуванню, визначаються терміни виконання проекту будинків.

Коли перший етап буде завершено та остаточно узгоджено із замовником, настає черга розробки креслень робочого проекту. У робочому проекті більш детально проробляються різі види планів будівлі, що проектується (поверхові та кладочці плани), а також проводиться проектування інженерних мереж.

Для чого необхідний проект будинку.

Здається, ну от навіщо витрачати час та кошти на виконання такої великої кількості «паперової роботи» під час проектування будинків? Відповідь є проста та лаконічна – грамотно розроблений проект будинку дозволить не тільки суттєво скоротити час на втілення його у життя, тобто у матеріалі, а ще і уникнути багатьох помилок, які тягнуть за собою втрати часу та фінансів.

Сучасні проекти суттєво відрізняються від тих, які будувалися навіть і якихось пів століття тому. Адже, теперішні оселі, для їх комфортності та безпеки мешканців, обладнані великою кількістю побутових пристроїв, різними видами сигналізації, зокрема пожежна сигналізація, вентиляційними системами та системами кондиціювання повітря. Відповідно, для того, аби усе це начиння функціонувало чітко та безвідмовно, усі найдрібніші деталі мають бути враховані уже на стадії проектування будинків.

 

Читайте також:

 

Дачний будинок – будуємо по новому

 

Leave A Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *