Блог

Особливості самовільного перепланування квартири

nazar 3 Липня 0 Comments

Щодо демонтажу ненесучих внутрішніх стін (перегородок) між кухнею і коридором та кімнатою. Розглянемо правомірність перепланування.

Згідно Наказу N 127 «Про затвердження Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна», п. 3.2., до самочинного будівництва не належать : …для громадських приміщень:… збільшення чи зменшення житлової площі за рахунок демонтування та/або встановлення перегородок (без порушення несучих стін, несучих конструкцій, опор, балок), комор, утеплення і оздоблення стін; (це стосується і багатоквартирних будівель)

Крім цього, в Житловому кодексі прописано:

Ст. 100. Виконання наймачем робіт з переобладнання та перепланування жилого будинку та/або жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, не потребують отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення робіт введення нерухомостіі в експлуатацію не вимагається.
Ст. 152. Виконання робіт з перепланування будинку і жилого приміщення, які не передбачають втручання в несучі конструкції та/або інженерні системи, не потребує отримання документів, що дають право на їх виконання. Після завершення робіт введення нерухомості в експлуатацію не вимагається.
Згідно норм, якщо будинок панельний- тоді внутрішні ненесучі стіни демонтувати забороняється (це стосується тільки старих класичних панельних житлових будинків).

Зауважте, що не дивлячись на те, що законом дозволяється об”єднати кухню, житлову кімнату і коридор (це називається збільшення житлової чи допоміжної площі). БТІ та ін. контролюючі органи стверджують, що це вважається самочинним переплануванням, тому що кількість кімнат зменшується , чи маніпулюють термінами та визначеннями “самочинне перепланування” і “самочинне будівництво”. Проте це можливо оскаржити, враховуючи останні зміни в законодавстві України з питань дерегуляції.

Щодо демонтажу несучих стін на лоджіях, із винесеннями туди радіаторів опалення, т.н. “вологих місць”, то це “надтяжке правопорушення” з усіма наслідками. Дозволяється тільки демонтувати вікна та балконні двері, решту залишати незмінним/існуючим- (проріз віконний, підвіконня). Двері переносити дозволяється.

Щодо збільшення площ ванних кімнат – питання двозначне. Оскільки це збільшення допоміжної площі санвузлів) за рахунок допоміжних приміщень коридору, що дозволяється даним законом. З іншої сторони – втручання в інженерне забезпечення будівлі/квартири.

Згідно Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна (ВИТЯГ), не є самочинним будівництвом:

  • влаштування дверних прорізів в ненесучих стінах;
  • перепланування, що пов’язані із збільшенням житлової або підсобної площі приміщень за рахунок демонтажу перегородок, за умови не втручання в несучі конструкції;
  • переобладання інженерного обладнання в межах приміщень;
  • монтаж перегородок;
  • демонтаж і встановлення шаф-купе, антресолей;
  • засклення балконів;
  • зменшення житлової площі за рахунок утеплення стін;

Відповідальність з правопорушення:

Стаття 150. ………., самовільне переобладнання та перепланування будинків і приміщень, використання їх не за призначенням, псування будинків, приміщень, їх обладнання та об’єктів благоустрою…Накладається штраф розміром від 1-3 нмдг.

Отже :

Перелік робіт які можна виконувати без відповідного дозволу:

  • об’єднювати ванну та туалет;
  • за рахунок площі коридорів збільшувати санвузол та житлову кімнату;
  • пробивати отвори в ненесучих стінах (перегородках);

Не рекомендується самовільно виконувати наступний перелік робіт:

  • збільшувати площу ванни/туалетів за рахунок житлової площі кімнат;
  • об’єднання балкону із житловою кімнатою (із демонтажем стін);
  • об’єднання двох та більше квартир, що знаходяться на різних поверхах будівлі;
  • виконувати прибудову до квартири, щознаходиться на першому (другому…) поверсі.
  • перенесення батарей на балкон;

джерело: Майоров В., к.ю.н.

Leave A Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *