Блог

Що таке пасивний будинок?

nazar 30 Червня 0 Comments

На хвилі економічної кризи весь прогресивний світ переживає бум екобудівництва. Нехай з великим запізненням, але енергоефективні будинки почали з’являтися і у нас. Саме час розібратися в питанні.

Все екобудівництво базується на «зелених» технологіях: це коли за для створення комфортного середовища для життя – використовують різні природні фактори.

До «зелених» технологій відноситься біонічна архітектура, коли при проектуванні застосовують закони та форми живої природи – використання альтернативних джерел енергії (енергія вітру, сонця та води); застосування екологічних будівельних матеріалів, зазвичай природних, які сприяють створенню здорового мікроклімату в будинку та не завдають збитків навколишньому середовищу під час утилізації відходів.

Чим же відрізняється екобудинок від звичайного? У ньому повинна бути комфортна атмосфера, він повинен ефективно використовувати енергію і не завдавати шкоди навколишньому середовищу.

На першому місці – економічна сторона питання. Пасивним або енергоефективним прийнято називати будинок з незначним енергоспоживанням. Будинок повинен бути влаштований таким чином, щоб втрачати якомога менше тепла.

В ідеалі пасивний дім- повністю незалежна енергосистема, що не потребує штучних енергоносіїв. Такий будинок – сам забезпечує себе теплом та світлом. Це тепло яке виділяють люди що мешкають в ньому, побутові прилади, якусь кількість вдається отримати завдяки альтернативним джерелами енергії.

Необхідні кроки для досягенння таких показників

  • Гарна теплоізоляція всієї будівлі. Особливу увагу приділяють роботі по усцненню містків холоду, через які зазвичай активно втрачається тепло.
  • Трикамерні склопакети із низьким показником тепловтрат.
  • Система механічної вентиляції із рекуператором (теплообмінником). Принцип роботи: зовні чисте повітря подається в будівлю по венткоробах, проходить через теплообмінник, забираючи при цьому частину тепла у вихідного повітря, що має кімнатну температуру, при цьому повітряні потоки не перемішуються. Далі в приміщення подається свіже підігріте вуличне повітря. Така система дозволить Вам заощадити до 75% виробленого тепла.
  • Використання відновлюваних джерел енергії. Сонячні (солярні) колектори та фотоелектричні системи (батареї), вітрогенератори, геотермальні теплові помпи (насоси) є невідємними компонентами пасивного будинку та служать чи не основним джерелом енергії.
  • Розрахунок правильної геометрії будівлі, особливу зонування, орієнтація по сторонах світу.
  • Результат: потреба в опаленні обєму різко знижується. Пасивним можна назвати будинок, що споживає з розрахунку 15 кВт/год на 1 м2 на рік. Це у 10-15 разів менше, порівняно із витратами на опалення традиційних будівель. І це далеко не єдина перевага екобудівель. Ось ще ряд переваг:

Комфортний мікроклімат.

За рахунок рекуператорів в пасивних будинках автоматично підтримується комфортна для проживання температура, вологість та чисте повітря. Рекуператор працює як в режимі підігріву, та й охолодження, підтримуючи комфортну температуру в зимовий та літній період. До того ж весь повітря проходить через фільтр тонкого очищення. Фільтри такого класу використовують в лікарняних закладах, при виробництві ліків, продуктів харчування, в електронній промисловості тощо. Все це позитивно діє на Ваше самопочуття та здоров’я.

Вибираючи пасивний будинок, можна істотно заощадити на вартості землі. Так як мова йде про енергонезалежні системи, немає необхідності у підключені до існуючих комунікацій. Крім того, вартість обладнання, необхідного для перетворення енергії поновлюваних джерел частіше обходиться дешевше, ніж плата за підключення від існуючих комунікацій.

Технології розумного будинку.

Системи вентиляції автоматично контролює температуру та витрати об’єму повітря, якщо в приміщенні немає людей вони переходять в економний режим роботи. Автоматично регулюється подача тепла та гарячої води від декількох (різних) джерел. Такі системи інтелектуального керування пасивним будинком наближують його до «розумного будинку», де автоматика керує роботою всіх інженерних систем згідно заданим параметрам.

Leave A Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked *